“Bodemdaling en ammoniak: één pot nat”
Stuur op grondwaterpeil en krijg grip op bodem(daling) en grasgroei.
Stuur op grondwaterpeil en krijg grip op bodem(daling) en grasgroei.
In de veenweiden daalt de bodem op veel plaatsen met een centimeter per jaar. Dit komt met name doordat in de zomer het grondwaterpeil tot onder het slootwaterpeil daalt en de veengrond droog valt. In deze drooggevallen veengrond vindt mineralisatie plaats die de bodem doet dalen. Met onderwaterdrainage (OWD) kan de grondwaterstand dichter bij het slootpeil worden gehouden. Dit gaat bodemdaling tegen. Daarnaast zijn percelen in het voorjaar eerder begaanbaar en komt de grasgroei sneller op gang. In het najaar kunnen de koeien langer naar buiten, zodat het gras beter wordt benut. Hiermee is onderwaterdrainage een voordeel voor boer èn bodem.
Bij beweiding komen mest en urine niet bij elkaar en is er dus minder ammoniakuitstoot. Als koeien langer en vaker naar buiten gaan, heeft dit direct effect op de ammoniakemissie. Draagkracht van de bodem is een belangrijke voorwaarde om de koeien het land in te kunnen laten gaan. Onderwaterdrainage heeft daarmee een positieve invloed op weidegang.
Bij onderwaterdrainage worden drains in het perceel gelegd, waarmee kan worden gestuurd op waterinfiltratie bij lage grondwaterstanden en ontwatering bij hoge grondwaterstanden. Dat is gunstig voor het bodemleven, de grasgroei en graskwaliteit. Hoe gezonder de bodem, hoe beter het gras en de voedingswaarden die het bevat.