“Met donkere wolken is er geen vuiltje aan de lucht”
Bemest bij bewolkt weer en groeiend gras.
Bemest bij bewolkt weer en groeiend gras.
Drijfmest is een mengsel van vaste en vloeibare mest en bevat veel organische stoffen als stikstof, fosfaat, kalium en andere nutriënten die goed zijn voor bodem en gras. Melkveehouders rijden daarom hun opgeslagen mest uit over het land, binnen de wettelijk gestelde periodes die daarvoor gelden. Hoe sneller de mest kan infiltreren in de grond, hoe minder ammoniakuitstoot. Drijfmest verdunnen met water is dan ook een eenvoudige maatregel waarmee melkveehouders op het eigen bedrijf de ammoniakemissie kunnen verlagen.
De belangrijkste maatregel is het uitrijden van drijfmest met een sleepvoet, in een verdunning van 1 deel water op 2 delen mest. Daarmee vermindert de ammoniakemissie tijdens het uitrijden in een klap met 40%. Vroeg in het voorjaar mest uitrijden heeft niet veel zin. Door de kou in de grond is er weinig bacteriële werking en daardoor worden meststoffen niet of nauwelijks door het gras opgenomen.
De ammoniakemissie is nog verder terug te brengen door uit te rijden onder weersomstandigheden die uitstoot verminderen: weinig wind, een lage temperatuur en weinig zon. Want hoe minder zon of hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lager de ammoniakemissie. Het beste is om uit te rijden als het regent of gaat regenen. Dat is een kwestie van plannen. Als er toch uitgereden moet worden onder ongunstige weersomstandigheden, is het beter de mest verder te verdunnen.
De Proeftuin Veenweiden heeft een app ontwikkeld die helpt om het juiste uitrijmoment in de week te kiezen. De Uitrijwijzer is een app die in een ‘stoplicht’ de beste uitrij-momenten in de veenweiden laat zien. Een handig instrument voor melkveehouders om zelf te sturen op hun ammoniakemissie.
Het stoplichtsysteem laat per 5 dagen zien wanneer het weer gunstig (groen), gemiddeld (oranje) of ongunstig (rood) is voor mestaanwending in de veenweiden. Daarvoor worden twee parameters gebruikt: windsnelheid en temperatuur. Deze gegevens worden opgehaald uit Open Weather Map.
Rood
Beter om geen mest uit te rijden vanwege extra ammoniakemissie door hoge temperatuur, hoge windsnelheid of combinatie van beiden. Als het toch op dat moment moet, dan altijd extra verdunnen. 1 deel water op 1 deel mest. Dat beperkt de extra emissie. De maximale mestgift is dan wel 20m3 mest (dus onverdund) per ha. Bij meer m3 mest per ha wordt het lastig om voldoende netjes uit te rijden. Want het totaalvolume (mest+water) is dan 40m3.
Oranje
Uitrijden kan. Maar het levert geen winst op m.b.t. de ammoniakemissie. De combinatie windsnelheid en temperatuur zorgt voor een gemiddelde emissie. Om toch tot extra emissiereductie te komen is verdunnen met de verhouding 1 deel water op 1 deel mest een optie.
Groen
Een heel goed moment om mest uit te rijden! De ammoniakemissie is lager door lage temperatuur, lage windsnelheid of een combinatie van beiden.