Donderdagmiddag 30 juni jl vond op het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld de officiële aftrap van Proeftuin Veenweiden Natura 2000 plaats. Een groep van 85 beleidsmedewerkers van waterschappen en overheden, melkveehouders, bedrijfsadviseurs en onderzoekers verkenden de kansen en uitdagingen die er voor de komende drie jaar liggen. Een spannend programma, voor zowel de initiatiefnemers als de pilotboeren en financiers. Spannend vanwege de uitdaging om ammoniak te reduceren, waterkwaliteit te verbeteren en bodemdaling tegen te gaan. De deelnemers aan Proeftuin Veenweiden zijn er in ieder geval klaar voor!
Proeftuin Veenweiden van start!
Breed gedragen initiatief
Proeftuin Veenweiden is een initiatief van LTO Noord en het VIC, en wordt ondersteund door provincie Zuid Holland en het Ministerie van Economische Zaken. De financiers erkennen het belang van in de duurzaamheidsambities en gebiedsgerichte aanpak van het programma. Volgens Rob Ligtenberg, vervanger van gedeputeerde Han Weber van provincie Zuid-Holland, zet het landbouwbeleid van de provincie in op systeeminnovatie. De hoop en verwachting is dat resultaten van de Proeftuin zullen bijdragen aan een vorm van landbouw die minder ammoniak en stikstof produceert. Regioambassadeur Marc Hameleers namens het Ministerie van EZ, gaf aan dat drie elementen belangrijk zijn voor de economie in de regio: samenwerking, duurzaamheid en innovatie. Proeftuin Veenweiden levert op alle drie de aspecten een bijdrage.
De boeren
Kees Romijn van LTO Noord benadrukte de stevige ambitie van de Proeftuin: 25% reductie op bedrijfsniveau. Dat is niet niks, daar is alle kennis en kunde bij nodig! De 10 geselecteerde pilotboeren gaan de uitdaging aan. Zij zullen de komende tijd samen met hun adviseurs uit de Proeftuin én met collega veehouders, maatregelen uittesten in de praktijk. Want alleen als onderzoek en praktijk écht samen optrekken en bovendien samenwerking ontstaat met partijen buiten de sector (zoals havenbedrijven en luchthaven), kunnen er meters worden gemaakt.
Onderzoek, praktijk, borgen & belonen
In de Proeftuin draait het om onderzoek en het praktijkrijp maken van maatregelen die goed scoren bij de drie thema’s waar de proeftuin aan werkt: ammoniakemissie, bodemdaling en waterkwaliteit. Maar dat niet alleen: succesvolle en duurzame maatregelen moeten verankerd kunnen worden in beleid en bedrijfsvoering voor blijvend resultaat en rendement in de toekomst. De Proeftuin wil de economische en praktische voordelen van maatregelen in kaart brengen. Daarbij gaat het om lagere kosten, extra grasgroei en/of minder arbeidsinzet. Hiervoor ontwikkelen we samen met betrokkenen een aanpak. De komende jaren gaan we mogelijkheden verkennen en concrete kansen uitwerken.