Lees hier het laatste nieuws van de Proeftuin Veenweiden.
Het optimaal benutten van de mest
Hoe bepaal je het juiste tijdstip?
Naast bodemtemperatuur en…
Resultaten bijeenkomst Proeftuin Veenweiden
Op 9 oktober jl. heeft Proeftuin Veenweiden haar resultaten gepresenteerd…
Innovatieve bedrijfsvoering boeren veenweidegebied zorgt voor 22% ammoniakreductie
Het programma Proeftuin Veenweiden is drie jaar geleden geïnitieerd…
Vijf vragen en antwoorden over de stikstofproblematiek
In mei 2019 oordeelde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter…
Resultatenbijeenkomst: Boeren met toekomst in de Westelijke Veenweiden
Uitnodiging
Woensdag 9 oktober 2019
13.30 – 17:30…
In korte tijd 22% minder ammoniakuitstoot door deelnemers Proeftuin Veenweiden
Gemiddeld daalde de ammoniakuitstoot bij de deelnemers aan de…
Water en mest: fors minder ammoniakemissie in de stal en op het veld
Het maximaal combineren van mest en water leidt tot fors minder…
Proeftuin Veenweiden gaat integraal met Klimaatslim Boeren op Veen
Als een van de logische vervolgen op de Proeftuin Veenweiden…
Lagere lachgasemissies door gebruik smalle weegbree
Grasland op veengrond met smalle weegbree geeft na een kunstmestgift…
Met minder eiwit, stijgt uw score van 1-0 naar 6-0!
Vanuit Proeftuin Veenweiden waren we in de afgelopen drie jaar…
Vergeet de N-voorraad in de bodem niet
Bij het berekenen van de gewenste bemesting in het voorjaar voor…
BLOG: Dreigende verrassing
De voerindustrie is niet proactief rond stikstof. Daarmee komt…
Eerst rekenen, dan strooien!
Uit de kringloopwijzers 2018 van de pilotbedrijven vallen twee…
Factsheet: Melkvee(n)wijzer reductie ammoniakemissie
Hoe verlaag je de ammoniakemissie op veen met tenminste 25% om de doelen van de Duurzame Zuivelketen in 2020 te bereiken?
Deze Melkvee(n)wijzer biedt effectieve maatregelen, uitgetest door melkveehouders uit Proeftuin Veenweiden. Download hier het factsheet.
Eiwit als gaspedaal? Feit of fictie? Reageer nu!
“Eiwit is het gaspedaal van het rantsoen”, een veel gebezigde uitspraak die tussen de oren zit bij veel veehouders. Adviseurs van PPP-Agro advies onderzochten of deze bewering wel klopt.
Mono-vergisten kan bijdragen aan minder emissies op veenweidebedrijf
Uit de scenarioberekeningen blijkt dat in bepaalde situaties mono-vergisten interessant kan zijn, omdat het zorgt voor minder emissies van ammoniak en methaan en een beter inkomen. Het vergisten van verse mest en van de feces fractie leveren de beste milieuprestaties op en daarvan is het vergisten van feces het beste voor de portemonnee. Dit blijkt uit een scenariostudie van Proeftuin Veenweiden, uitgevoerd door Wageningen Livestock Research. De emissie van methaan en ammoniak kunnen ruim 10% verminderen, maar dan moet wel het hele bedrijfssysteem aangepast worden en niet beperkt blijven tot een vergister achter de stal.
Genoeg eiwit van eigen land! Nu nog benutten…
De kringloopwijzers van de proeftuinboeren laten zien dat dat de grasvoorraden in 2016 en 2017 flink zijn toegenomen. Maar ook dat meer kracht- en bijproducten zijn gevoerd. Daarmee gaan we de kringlopen niet sluiten… Een beter gebruik van eigen eiwit staat dus hoog op de agenda!
Verlaging ruw eiwit steeds urgenter
De eerste stap is gezet. Alle mengvoerleveranciers in West-Nederland kregen onlangs van LTO Noord, PPP-Agro Advies en VIC Zegveld de uitnodiging voor een goed gesprek over een voeradvies met een lager percentage ruw eiwit. Het onderwerp staat bij hen ook op de agenda, da’s wel duidelijk; 90% van de mengvoederbedrijven actief in West Nederland was aanwezig in Zegveld.
Boerderij de Beukehof wint Duurzaamheidspenning gemeente Alphen
Pilotboer Wouter Beukeboom zet zich met verschillende projecten in voor duurzaamheid en is daarmee de trotse winnaar geworden van de Duurzaamheidspenning van de gemeente Alphen
Gewoon Lekker Boeren
Daar ging het op 4 oktober over tijdens de vakdag op KTC Zegveld. Want ook al moet de melkveehouderij door regels, rechten en klimaat sneller kunnen schakelen dan ooit; we willen vooral ook ‘Gewoon Lekker Boeren’! De vakdag was hét moment om energie en kennis op te doen voor eigen vakmanschap en werkplezier.
Smalle weegbree produceert 3x zoveel onder droogte
De oogst van de proefvelden op KTC Zegveld laten het zien: smalle weegbree produceert onder droogte beter dan Engels raaigras. Zorg je voor een mengsel van gras en smalle weegbree, dan biedt dat perspectief om te weiden in periode van droogte. En dat levert weer een mogelijke besparing op voerkosten op. Een van de inzichten uit het onderzoek van Proeftuin Veenweiden naar de opbrengsten, voederwaarden en bodemstikstofgehalten van smalle weegbree op veen.
Statenleden Zuid-Holland op agrisafari bij Jaco Kastelein
Een nieuwe stal op steenworp afstand van het Natura 2000 gebied de Nieuwkoopse Plassen. Hoe ga je dan om met ammoniakemissie, waterkwaliteit en bodemdaling? Dat wilden de statenleden van Provincie Zuid-Holland graag horen van Jaco Kastelein, pilotboer in Proeftuin Veenweiden.
4 oktober: Gewoon lekker boeren
Proeftuin Veenweiden organiseert samen met partners op 4 oktober de dag: Gewoon lekker boeren. Met plezier boeren en scoren op alle fronten, dat is waar we voor gaan; of het nu gaat om bemesten, beweiden, voeren of een kruidenrijk menu voor de koe.
Pilotboer en producent enthousiast over experiment met AMFA in drijfmest
Pilotboer Jaco Kastelein wil alles proberen om de ammoniakuitstoot uit drijfmest te verminderen en meer stikstof voor de plant beschikbaar te krijgen. Het nieuwe toevoegmiddel AMFA lijkt daar aan bij te dragen, bleek uit een eerste bedrijfsexperiment. Reden genoeg om hier vanuit Proeftuin Veenweiden een vervolg aan te geven.
Borgen van voldoende verdunning
In 2019 moeten sleepvoetmachines uitgerust zijn met een borgingssystematiek die waarborgt dat de verdunning minimaal 33% is. En bovendien voldoen aan de eisen van NVWA/LNV. Zo’n systeem vraagt een investering van zo’n € 10.000,- Proeftuin Veenweiden is op zoek naar een goedkopere variant.
Eigentijds Voeradvies
Bovenstaande kop was de ondertitel van de presentatie gehouden op een drietal avonden georganiseerd door de Proeftuin Veenweiden, waaraan ook Friesland Campina een bijdrage leverde.
BLOG: Belonen van prestaties
Proeftuin Veenweiden werkt aan beloningsmaatregelen voor melkveehouders die hun ammoniak-emissie reduceren. Dan gaat het o.a. om een gebiedsgerichte aanpak om de depositie op verzuringgevoelige natuurgebieden te reduceren. En waarbij de individuele resultaten van bedrijven gezamenlijk optellen tot op gebiedsniveau. Hoe zou zo’n gebiedsbenadering kunnen werken?
Kunstmest op veenweidepercelen in zomermaanden overbodig
In de zomer neemt veenweidegras door de hogere bodemtemperatuur dubbel zoveel stikstof op als in de maanden ervoor. In combinatie met een drijfmestgift is dat meer dan voldoende voor een maai- of weidesnede. Kunstmest strooien is dus niet nodig. Beter voor het milieu en de portemonnee. Dat is de conclusie van Louis Bolk Instituut, Nutriënten Management Instituut en Wageningen Livestock Research op basis van gegevens uit Proeftuin Veenweiden.
Welke melk ga je leveren?
Een actuele vraag voor elke melkveehouder. Want alle melk is wit, maar de onderlinge verschillen zijn groot: FrieslandCampina levert nu al meerdere melkstromen. Allemaal gericht op een andere markt en met andere eisen aan de productie. Als melkveehouder moet je je dus afvragen wat het beste bij je bedrijf past en een keuze maken…
Proeftuin Veenweiden
Proeftuin Veenweiden was een innovatief gebiedsprogramma waarin melkveehouders, onderzoekers en adviseurs
samenwerkten aan ruimte voor ontwikkeling in het veenweidegebied.
Lees meer over Proeftuin Veenweiden
Lees meer over Proeftuin Veenweiden