Adviseur Proeftuin Veenweiden

Dick Jan Koster, adviseur Proeftuin VeenweidenMijn naam is Dick Jan Koster. Als adviseur van PPP-Agro Advies begeleid ik vanuit Proeftuin Veenweiden een drietal melkveehouders uit de pilotgroep bij de ontwikkelingen en innovaties op hun bedrijf. Ik denk met hen mee over hoe zij hun vakmanschap kunnen vergroten en wat er nodig is om de doelstelling van de Proeftuin te behalen.

Inmiddels ben ik ook betrokken bij de 2e fase van het project, het werven van 90 veehouders die samen met de 10 pilotbedrijven ook aan de slag gaan in de Proeftuin Veenweiden. Samen met LTO zijn er een aantal bijeenkomsten georganiseerd, waarbij we uitleg geven over de Proeftuin. Wat doen we en wat betekent het voor jou; als melkveehouder, vakman en ondernemer?

Op 22 november verzorgde ik samen met pilotboer Richard Korrel uit de Ronde Hoeppolder bij Ouderkerk a/d Amstel een Proeftuin-presentatie in Nigtevecht. In het 1e deel gaf ik de algemene info over de opzet en doelstelling van de Proeftuin. In het 2e deel nam Richard het woord en vertelde over de praktische invulling op zijn bedrijf. Door deze aanpak, met concrete verhalen uit de praktijk, zijn een aantal geïnteresseerde veehouders overtuigd en hebben zich aangemeld voor de Proeftuin.

Tijdens die avond werd ik verrast door de vraag van een aanwezige veehouder. In de presentatie zit een afbeelding van een schaatswedstrijd (marathon) met een kopgroep en een peloton erachter. Er is uitgelegd dat de kopgroep bestaat uit de 10 pilotveehouders en dat er 90 veehouders kunnen aansluiten. De vraag van de veehouder was echter waarom er de laatste jaren minder goed geschaatst kon worden in de Ronde Hoeppolder…. Gelukkig kon Richard een adequaat antwoord geven! Minder strenge winters de laatste jaren en meer stromingen in de polder zodat de sloten minder snel dichtvriezen. We zijn van alle markten thuis…..


Dick Jan Koster is begeleider van: